Wybierz swój wymarzony kierunek i spełnij marzenia o awansie, nowym etapie kariery czy zmianie ścieżki zawodowej!
Dzięki INE zwiększysz swoje szanse na rynku pracy, zdobędziesz praktyczną wiedzę
i cenne kwalifikacje zawodowe.
Nie zwlekaj z decyzją. Zapisz się już dziś.
Studia podyplomowe z zakresu psychodietetyki to połączenie dwóch dziedzin – medycyny i psychologii w aspektach żywienia i zdrowia człowieka. Dietetyka z połączeniem psychologii jest najskuteczniejszym narzędziem do niesienia pomocy w obszarach zaburzeń odżywiania, bulimii, cukrzycy, anoreksji, otyłość, chorób związanych z zaburzeniami krążenia, tym powodujących miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, chorób nowotworowych, chorób nerek.
Skuteczna pomoc psychodietetyka pozwala na zmianę sposobu życia pacjentów, służące poprawie ich zdrowia, samopoczucia i wyglądu, przełamując psychologiczne bariery pacjentów w zakresie ich podejścia do stanu zdrowia i stylu życia. Psychodietetyka stanowi integralną część procesu leczenia pacjentów dotkniętych zaburzeniami odżywiania.
Studia podyplomowe dedykowane są przede wszystkim dla psychologów, dietetyków, lekarzy, pielęgniarek, psychoterapeutów, pedagogów, technologów żywienia, a także absolwentów nauk przyrodniczych np. biochemii, mikrobiologii. Pracownicy domów opieki społecznej, sanatoriów, ośrodków dietetycznych mogą również z powodzeniem ukończyć wyżej wymieniony kierunek studiów podyplomowych celem poszerzenia wiedzy i nabrania umiejętności do pracy z pacjentami z zaburzenia odżywiania.
Promowanie właściwego odżywiania, umiejętności komunikacji z pacjentem, znajomość specyfiki różnych zaburzeń odżywiania, odpowiednie wykorzystywanie psychologicznych procesów terapii, właściwe rozpoznawanie wpływów różnych czynników psychologicznych na sposób odżywiania się pacjenta, psychologiczne aspekty kształtowania się masy ciała człowieka, oddziaływanie konkretnych pokarmów na psychikę pacjenta, to zakres wiedzy i warsztat pracy psychodietetyka.
Celem studiów podyplomowych jest takie przygotowanie Absolwentów, by mogli w pełni samodzielnie udzielać pomocy w zakresie terapii dotyczącej zaburzeń odżywiania u osób potrzebujących jednocześnie w tej dziedzinie wsparcia psychologicznego.
Teoretyczne postawy odżywiania
Psychologiczne mechanizmy odżywiania się
Psychologia emocji i motywacji
Neurofizjologiczne aspekty odżywiania się
Edukacja zdrowotna
Podstawy dietetyki
Psychoterapia w dietetyce
Aktywność fizyczna jako element profilaktyki i terapii
Zaburzenia odżywiania i radzenie sobie z nimi – psychologia procesu zmiany zachowań żywieniowych i wyznaczanie celów w pracy z pacjentem
Nadwaga i otyłość oraz ich skutki zdrowotne, psychologiczne i społeczne
Poradnictwo psychologiczne i dietetyczne w zakresie zasad zdrowego odżywiania
Dietoterapie i choroby dietozależne
Budowanie programów profilaktycznych i prewencyjnych dotyczących zaburzeń odżywiania oraz nadwagi i otyłości
Psychodietetyka w praktyce – case study
Case study
Absolwenci otrzymują, zgodnie ze wzorem ministerialnym, świadectwo ukończenia studiów podyplomowych Uczelni Nauk Społecznych w Łodzi.